20 min.
60 min.
80 min.
Przepis na roladę z polędwiczek wieprzowych nadziewanych szpinakiem i serem feta. Bardzo proste danie i zdrowe, bo bez niepotrzebnego tłuszczu. Soczyste i aromatyczne.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
1Polędwiczkę rozkroić wzdłuż (ale nie do końca) i lekko rozklepać, aby powstał płat o mniej więcej równej grubości.
2Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nią mięso. Odstawić.
3W tym czasie przygotować farsz: rozmrozić szpinak i podgrzewać, aż dobrze odparuje. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić chili i pieprzem. Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta i dobrze wymieszać. Odcisnąć nadmiar wody.
4Nakładać farsz na płat mięsa i zwijać w roladę. Końce rolady zawinąć do środka, żeby farsz nie wypłynął. Całość związać nicią kuchenną.
5Włożyć do garnka do gotowania na parze i gotować przez ok. 40 minut. Po ugotowaniu zdjąć nić kuchenną, pokroić w plastry i podawać.
Porcja dla:
2 osób