Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Świeża miechunka jest tutaj grilllowana, dzięki czemu zyskuje aromat, który jest niepowtrzalny w tej salsie. Najlepiej podawać z chipsami z tortilli.

Składniki:

  • 1 kg miechunki pomidorowej, obranej
  • 10 suszonych papryczek chili
  • 2 ząbki czosnku, nieobrane
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Patelnię grillową przykryć folią aluminiową i postawić na dużym ogniu. Ułożyć miechunki, chili i czosnek. Grillować, aż miechunki sczernieją. Obracać aby się przypiekły z każdej strony. Chili i czosnek będzie gotowy wcześniej. Zdjąć je kiedy też sczernieją.

2Czosnek obrać i rozgnieść na pastę w moździerzu razem z solą. Dodać chili i rozgnieść na gładko. Przełożyć do miski.

3Miechunki rozgniatać w moździerzu partiami, zostawiając drobne kawałki.

4Miechunki połączyć z pastą z chili i czosnku. Podawać.

Porcja dla:

8 osób