Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Wyjątkowo smaczne danie. Słodkie winogrona i białe wino fantastycznie komponują się z filetem z kurczaka.
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki białego wina
- 100 g winogron
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
1Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.
2Na patelni roztopić masło, smażyć kurczaka przez 3-5 minut.
3Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz i śmietanę, zagotować na wolnym ogniu. Dodać wino.
4Winogrona przekroić na połówki i dodać do kurczaka. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na minutę.
5Przed podaniem posypać ziołami.
Porcja dla:
4 osób