Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Wyjątkowo smaczne danie. Słodkie winogrona i białe wino fantastycznie komponują się z filetem z kurczaka.

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100 g winogron
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

1Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.

2Na patelni roztopić masło, smażyć kurczaka przez 3-5 minut.

3Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz i śmietanę, zagotować na wolnym ogniu. Dodać wino.

4Winogrona przekroić na połówki i dodać do kurczaka. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na minutę.

5Przed podaniem posypać ziołami.

Porcja dla:

4 osób