Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bukiet warzyw, świeże zioła, oraz filet z ulubionej ryby… zapieczone razem. Lubię podawać to danie z ryżem, co gwarantuje pyszny posiłek!

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 szalotki, drobno pokrojone
  • 1/2 cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/2 żółtego kabaczka pokrojonego w cienkie plasterki (można zastąpić żółtą odmianą cukinii)
  • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.

2Rozgrzać olej w dużej patelni. Dodać cebulę, czerwoną i zieloną paprykę oraz szalotki. Smażyć przez 3 minuty. Wmieszać cukinię, kabaczek, pomidora, oliwki i ocet balsamiczny. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3Połowę warzyw wyłożyć do wysmarowanej olejem blaszki do pieczenia o wymiarach 23×28 cm. Pokryć warzywa połową szklanki ziół.

4Ułożyć filety na wierzchu warzyw i ziół. Przykryć pozostałą połową warzyw, a następnie posypać resztą ziół. Przykryć blaszkę folią aluminiową i piec przez 25 minut.

Porcja dla:

6 osób