Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Carpaccio to przystawka z surowego mięsa, więc składniki muszą być bardzo świeże. Polędwica jest krojona w plasterki o grubości 1 mm, a dodatkowo cieniutko rozwałkowywana!

Składniki:

  • 100 g polędwicy wołowej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 pieczarki
  • 50 g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Polędwicę pokroić na cienkie plasterki, położyć na desce i rozwałkować na cienki płat.

2Półmisek posmarować oliwą i obłożyć plastrami mięsa jeden koło drugiego. Skropić oliwą.

3Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na mięsie.

4Parmezan pokroić w cieniutkie plasterki albo zetrzeć na specjalnej tarce do sera. Posypać mięso.

5Całość oprószyć solą i pieprzem. Udekorować bazylią i podawać.

Porcja dla:

4 osób