Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Carpaccio to przystawka z surowego mięsa, więc składniki muszą być bardzo świeże. Polędwica jest krojona w plasterki o grubości 1 mm, a dodatkowo cieniutko rozwałkowywana!
Składniki:
- 100 g polędwicy wołowej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 pieczarki
- 50 g parmezanu
- garść liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Polędwicę pokroić na cienkie plasterki, położyć na desce i rozwałkować na cienki płat.
2Półmisek posmarować oliwą i obłożyć plastrami mięsa jeden koło drugiego. Skropić oliwą.
3Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na mięsie.
4Parmezan pokroić w cieniutkie plasterki albo zetrzeć na specjalnej tarce do sera. Posypać mięso.
5Całość oprószyć solą i pieprzem. Udekorować bazylią i podawać.
Porcja dla:
4 osób