20 min.
45 min.
65 min.
Naleśniki zapiekane z serem brie z farszem z boczniaków. Ciepłe danie na kolację lub na przyjęcie. Podawać z lekką sałatką.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 3 jaja
- 20 dkg mąki
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 40 dkg boczniaków
- 1 mała cebula
Przygotowanie:
1Mleko, jajka, mąkę i odrobinę soli wymieszać trzepaczką na gładką masę, powinno powstać lekko gęste ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodać pestki słonecznika i wymieszać.
2Boczniaki umyć i osuszyć następnie pokroić na małe kawałeczki. Cebulę obrać pokroić w małą kostkę i zeszklić na oleju.
3Do cebuli dodać boczniaki, smażyć przez ok 7 min., następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i śmietanę. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
4Na końcu doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
5Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.
6Na każdym naleśniku rozłożyć równomiernie farsz z grzybów. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdego naleśnika ułożyć po kawałku sera brie.
7Naleśniki zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Porcja dla:
4 osób