Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
590 min.

Smaczny obiad dla całej rodziny. Karkówka cielęca w aromatycznej marynacie, która nadaje jej soczystości i kruchości, nadziewana wędzonym boczkiem, żółtym serem, pieczarkami i ogórkami kiszonymi.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki cielęcej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć i rozciąć tak, aby utworzyć płat. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i wetrzeć w mięso ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki na noc.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

3Na rozłożony płat mięsa ułożyć plastry boczku na przemian z serem. Posypać cebulą, pieczarkami i ogórkami. Oprószyć przyprawą. Zwinąć ciasno w roladę, obwiązać nicią kuchenną i przełożyć do brytfanny.

4Roladę obłożyć ziemniakami, całość zalać bulionem. Piec przez około 1,5 godziny.

Porcja dla:

6 osób