Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Proste danie, które z powodzeniem można podać na wyjątkową okazję – pieczone piersi z kurczaka, podane w sosie z wina i suszonych fig.
Składniki:
- 500-600 g piersi z kurczaka ze skórą
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki suszonych fig, pokrojonych w plasterki
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem, posmarować 1 łyżką miodu. Ułożyć na blaszce skórą do góry i piec przez 40 minut.
3W rondelku stopić masło, dodać figi, 1 łyżkę miodu i wino, doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować przez 2-3 minuty, aż się zredukuje. Doprawić solą.
4Piersi podawać polane sosem.
Porcja dla:
4 osób