Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Proste danie, które z powodzeniem można podać na wyjątkową okazję – pieczone piersi z kurczaka, podane w sosie z wina i suszonych fig.

Składniki:

  • 500-600 g piersi z kurczaka ze skórą
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki suszonych fig, pokrojonych w plasterki
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem, posmarować 1 łyżką miodu. Ułożyć na blaszce skórą do góry i piec przez 40 minut.

3W rondelku stopić masło, dodać figi, 1 łyżkę miodu i wino, doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować przez 2-3 minuty, aż się zredukuje. Doprawić solą.

4Piersi podawać polane sosem.

Porcja dla:

4 osób