Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pieczenie buraków wydobywa z nich wspaniały smak. Piecze się je z oliwą z oliwek, a potem można użyć do sałatki lub jako dodatek do dań.
Składniki:
- 1 kg buraków
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Buraki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut.
2Odcedzić i lekko przestudzić.
3Rozgrzać piekarnik do 190 C.
4Każdego buraka lekko skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową (opcjonalnie). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-60 minut (w zależności od wielkości buraków), aż będą miękkie (sprawdzić widelcem).
5Lekko ostudzić i obrać. Używać wedle upodobań.
Porcja dla:
4 osób