Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pieczenie buraków wydobywa z nich wspaniały smak. Piecze się je z oliwą z oliwek, a potem można użyć do sałatki lub jako dodatek do dań.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Buraki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut.

2Odcedzić i lekko przestudzić.

3Rozgrzać piekarnik do 190 C.

4Każdego buraka lekko skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową (opcjonalnie). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-60 minut (w zależności od wielkości buraków), aż będą miękkie (sprawdzić widelcem).

5Lekko ostudzić i obrać. Używać wedle upodobań.

Porcja dla:

4 osób