Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
65 min.

Kolorowe roladki mięsne z warzywami – z piersi kurczaka. Najlepiej prezentują się pokrojone w grube plastry.

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2 ogórki konserwowe

Przygotowanie:

1Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić, tak aby dało się zawinąć w roladki. Oprószyć przyprawami i odstawić na 15 minut.

2Warzywa pokroić w słupki.

3Rozgrzać piekarnik do 180°C.

4Na piersiach kurczaka położyć po plasterku żółtego, sera a następnie układać pokrojone warzywa: po pasku kolorowej papryki, marchewkę i ogórka konserwowego i zawijać w rulony.

5Roladki spinać wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas gotowania.

6Mięso włożyć do brytfanki i zalać bulionem, dusić przez 10 minut na średnim ogniu. Podduszone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 20 minut.

Porcja dla:

4 osób