Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
1460 min.
1460 min.
Jest tak wiele sposobów na tzw. „śledzia po żydowsku”, że trudno przyznać, który jest tą wersja właściwą. Do mnie trafił taki oto przepis, od cioci Eli, i ponieważ śledź według niego przyrządzony bardzo mi smakuje – będę go nadal stosować.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych (matiasów)
- 500 ml mleka
- sok z 1 cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku wyduszone praską
Przygotowanie:
1Filety wymoczyć w mleku przez 2 godziny, wypłukać, odsączyć i pokroić na większe kawałki.
2Polać śledzie sokiem z cytryny.
3Oliwę wymieszać z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
4W dużym słoju układać warstwowo: śledzie, rodzynki, kilka krążków cebuli i ziarna ziela angielskiego. Każdą warstwę polać oliwą.
5Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Porcja dla:
4 osób