Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
1460 min.

Jest tak wiele sposobów na tzw. „śledzia po żydowsku”, że trudno przyznać, który jest tą wersja właściwą. Do mnie trafił taki oto przepis, od cioci Eli, i ponieważ śledź według niego przyrządzony bardzo mi smakuje – będę go nadal stosować.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku wyduszone praską

Przygotowanie:

1Filety wymoczyć w mleku przez 2 godziny, wypłukać, odsączyć i pokroić na większe kawałki.

2Polać śledzie sokiem z cytryny.

3Oliwę wymieszać z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.

4W dużym słoju układać warstwowo: śledzie, rodzynki, kilka krążków cebuli i ziarna ziela angielskiego. Każdą warstwę polać oliwą.

5Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Porcja dla:

4 osób