Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
75 min.
75 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Przepyszny chutney, który wyjątkowo dobrze pasuje do wieprzowiny i innych pieczonych mięs. Możesz zrobić ten sos zawczasu, a później przechowywać go w lodówce.
Składniki:
- 3 duże jabłka, obrane i drobno posiekane
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 50 g drobnego cukru
- 2 łyżki sznapsa jabłkowego (wódki jabłkowej) lub Calvados
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól
Przygotowanie:
1W małym rondelku o grubym dnie wymieszać jabłka z tymiankiem, liściem laurowym, cukrem, sznapsem i octem jabłkowym.
2Delikatnie gotować przez 1 godzinę do 75 minut, pod częściowym przykryciem, aż sos zgęstnieje stanie się lepki. Od czasu do czasu mieszać.
3Doprawić do smaku solą. Wyjąć liść laurowy i podawać na gorąco lub na ciepło.
Porcja dla:
6 osób