20 min.
120 min.
150 min.
To najlepszy i najprostszy przepis na pieczeń, jaki kiedykolwiek próbowałam. Mięso jest doskonałe, jeśli przygotujemy je poprzedniego dnia. Najlepiej smakuje podawane z pieczonymi warzywami!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kg karkówki bez kości
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
2W brytfance na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać mięso i obsmażać przez 4 minuty. Szczypcami odwracać mięso i obsmażyć z wszystkich stron (po 3-4 minuty na każdej stronie).
3Mięso wyjąć z brytfanki, a na dnie ułożyć cebulę, czosnek i 1 liść laurowy, posypać solą i pieprzem. Z powrotem dodać mięso, na wierzchu położyć liść laurowy i przykryć.
4Piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec kolejne 90 minut. Upieczone mięso przełożyć na półmisek i odczekać 10-15 minut. Kroić na plastry i podawać z cebulą i sosem.
Porcja dla:
8 osób