Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
65 min.

Karczochy są zdrowe i mało kaloryczne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Niektórzy sądzą też, że są afrodyzjakiem. Zjedzmy tę pizzę i przekonajmy się, jak wpłyną na nasz organizm.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • 21 g świeżych drożdży

Przygotowanie:

1Wymieszać w misce mąkę, sól i 3 łyżki oliwy. Rozpuścić drożdże w wodzie i wlać do miski.

2Ciasto zmiksować, przełożyć z miski na posypany mąką blat i zagniatać energicznie przez 5 minut. Rozwałkować, przełożyć na blaszkę. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć czosnek. Dodać pomidory z puszki i gotować przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia i odstawić.

4Rozgrzać piekarnik do 250°C. Szynkę pokroić na paseczki. Odcedzić anchois i pokroić na paseczki. Odcedzić karczochy i podzielić na ćwiartki.

5Posmarować ciasto sosem pomidorowym. Ułożyć szynkę, anchois, karczochy i oliwki. Całość skropić 3 łyżkami oliwy. Piec przez 12–15 minut, aż brzegi będą rumiane.

Porcja dla:

8 osób