Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
23 min.
Całkowity czas:
33 min.

To proste danie z łososia jest moim daniem popisowym. Moja rodzina prosi o nie co tydzień. Filety z łososia smaży się krótko na patelni, a następnie panieruje w mieszaninie bułki tartej z dodatkiem cytryny i mięty. Całość zapieka się w piekarniku, a mięso łososia jest kruche i delikatne.

Składniki:

  • 750 g filetów z łososia (ze skórą)
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • 1 kromka chleba wieloziarnistego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Skropić rybę sokiem z cytryny.

3Do miski robota kuchennego włożyć kromkę chleba, dodać sól, pieprz, czosnek, miętę, pieprz cayenne i skórkę cytrynową i zmiksować (można też wszystko posiekać ręcznie, ale musi to być na prawdę drobniutko posiekane).

4Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć łososia (skórą ku górze na średnim ogniu przez 3-5 minut. Położyć skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie wyłożyć na niego mieszaninę z miętą i lekko przycisnąć dłonią. Piec przez 15-20 minut, aż mięso ryby da się łatwo dzielić widelcem, a panierka jest rumiana. Jeśli filety są grube, będzie trzeba je piec dłużej. Trzeba je wtedy przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypaliły z wierzchu.

Porcja dla:

4 osób