20 min.
15 min.
65 min.
Karczochy są zdrowe i mało kaloryczne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Niektórzy sądzą też, że są afrodyzjakiem. Zjedzmy tę pizzę i przekonajmy się, jak wpłyną na nasz organizm.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml ciepłej wody
- 21 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
1Wymieszać w misce mąkę, sól i 3 łyżki oliwy. Rozpuścić drożdże w wodzie i wlać do miski.
2Ciasto zmiksować, przełożyć z miski na posypany mąką blat i zagniatać energicznie przez 5 minut. Rozwałkować, przełożyć na blaszkę. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć czosnek. Dodać pomidory z puszki i gotować przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia i odstawić.
4Rozgrzać piekarnik do 250°C. Szynkę pokroić na paseczki. Odcedzić anchois i pokroić na paseczki. Odcedzić karczochy i podzielić na ćwiartki.
5Posmarować ciasto sosem pomidorowym. Ułożyć szynkę, anchois, karczochy i oliwki. Całość skropić 3 łyżkami oliwy. Piec przez 12–15 minut, aż brzegi będą rumiane.
Porcja dla:
8 osób