Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
03 min.
03 min.
Całkowity czas:
128 min.
128 min.
Mąka gryczana dodaje naleśnikom orzechowego smaku i jest to typowa wersja naleśników, które można zjeść w Bretanii.
Składniki:
- 400 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g słonego masła, stopionego
- 500 ml wody
Przygotowanie:
1W misce wymieszać obydwie mąki z solą. Dodać jajka, a następnie wodę i wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Dodać stopione masło.
2Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
3Patelnię do smażenia naleśników lekko wysmarować masłem i rozgrzać na średnim ogniu. Wlać na patelnię chochelkę ciasta i smażyć naleśnik po minucie na każdą stronę. Odwrócić i podawać z dowolnym nadzieniem (ser i szynka, pomarańcza ze śmietaną, jagody, nutella, itp.).
Porcja dla:
8 osób