30 min.
45 min.
75 min.
Do sosu grzybowego dodaję żółtko, bo wtedy jest bardziej aksamitny i wykwintny. Świeże zebrane przez nas leśne podgrzybki, czy maślaki, to ulubione i najlepsze grzyby na gęsty, aromatyczny sos. Przygotowanie go nie wymaga szczególnych umiejętności, a efekt zachwyci najbardziej wybredne podniebienie.
Składniki:
- 100 g masła
- ok. kilograma świeżych grzybów oczyszczonych, wypłukanych i pokrojonych w dość grube paski (maślaki dodatkowo obieramy ze skórki)
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- 1 żółtko
Przygotowanie:
1W rondlu o dnie odpornym na przypalanie roztapiamy masło, wrzucamy grzyby i lekko solimy.
2Gdy zaczną się gotować dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu ok. pół godziny, by cebula zmiękła a grzyby były ugotowane. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy małą ilością wody.
3W śmietanie roztrzepujemy żółtko. Do śmietany dodajmy trochę sosu i mieszamy, aby się zahartowała.
4Do grzybów dodajemy śmietanę zahartowaną odrobiną sosu, sól i pieprz do smaku. Gotowe
Porcja dla:
6 osób