Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Smaczne, proste i zdrowe. Doskonały dodatek do dań – fasolka szparagowa duszona z kremowym sosem marchewkowym.

Składniki:

  • 600 g fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Fasolkę oczyścić z ogonków i ugotować w osolonej wodzie.

2Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, cebulę posiekać. Masło roztopić, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać marchewkę i czosnek, zalać śmietaną, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut.

3Fasolkę odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka, zalać sosem marchewkowym i dusić przez około 7 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.

Porcja dla:

4 osób