Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Próbowałam wielu ciast marchewkowych, ale to jest mój ulubiony przepis. Jeśli Jeśli nie lubisz orzechów pekan, możesz użyć orzechów włoskich, albo nie dodawać orzechów w ogóle. Zobacz nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) oleju roślinnego
  • 2 szklanki (400 g) cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×30 cm.

2W dużej misce zmiksować jajka z olejem, cukrem i 2 łyżeczkami wanilii. Wmieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodać marchew i orzechy, wymieszać całość łyżką. Stir in carrots. Przelać do przygotowanej blachy.

3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 do 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić w blasze przez 10 minut, a następnie wyjąć, odwracając blachę, i zupełnie ostudzić.

4Krem: w średniej misce wymieszać masło z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i 1 łyżeczką wanilii. Miksować, aż masa będzie kremowa i gładka. Wmieszać posiekane orzechy. Posmarować kremem ostudzone ciasto.

Porcja dla:

18 osób