Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Prosty przepis na królika duszonego w przyprawach i winie. To klasyczny grecki przepis. Sekret tkwi w tym, aby płyn zdążył wyparować kiedy mięso będzie gotowe.

Składniki:

  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 królik (1,5 kg), pokrojony na części
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

1W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać 1/4 szklanki oliwy. Smażyć królika, aż będzie równomiernie rumiany.

2Dodać liście laurowe, sól, ziele angielskie, oregano i sok z cytryny, polać wszystko winem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4-5 minut.

3Dodać tyle ciepłej wody aby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cały płyn wyparuje – ok. 40 minut.

Porcja dla:

4 osób