Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Warzywa czasem trudno przemycić dzieciom, a pod tym sosem smakują wszystkim! Z tym sosem najlepszy jest brokuł albo kalafior!
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 600 ml półtłustego mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- mała szczypta pieprzu cayenne
- 50 g startego sera cheddar (lub innego ostrego sera)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W rondelku stopić masło i stale mieszając powoli dodawać mąkę. Gotować, cały czas mieszając, przez ok. 1 minutę, aż powstanie zasmażka.
2Zdjąć rondelek z ognia i stopniowo wlewać mleko, nadal stale mieszając. Postawić z powrotem na ogień i zagotować, nadal mieszając.
3Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. Dodać przyprawy i ser.
Porcja dla:
6 osób