Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne, lekkie danie. Każda biała ryba będzie tu smakować, a szpinak może być zarówno świeży jak i mrożony.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 500 g świeżego szpinaku (lub 250 g mrożonego)
  • 500 g ryby bez ości (np. tilapii)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego, startego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

2Cebulę posiekać. Szpinak przelać wrzącą wodą, a jeśli jest mrożony – wcześniej rozmrozić.

3Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.

4Na patelni stopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać szpinak i śmietanę, zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem.

5Szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kawałki ryby i posypać serem.

6Piec przez 15-20 minut.

Porcja dla:

4 osób