30 min.
60 min.
90 min.
Smaczne danie podawane na ciepło z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 szklanka ryżu
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 duża główka kapusty
- do smaku pieprz,sól
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Z kapusty wyciąć głąb i wsadzić całą kapustę do dużego garnka z wrzącą wodą. Zanurzać kapustę i oddzielać widelcem pojedyńcze, sparzone liście. Położyć na talerz.
2Do osobnego garnka wlać 2 litry wody i ugotować w nim ryż na sypko (około 15 minut). Po ugotowaniu ryż odcedzić.
3Na patelnię wlać olej i przysmażyć wcześniej obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę.
4Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodać mielone mięso, przysmażone pieczarki, przyprawy i mamy już gotowy farsz do gołąbków.
5Z każdego ostygniętego liścia kapusty odciąć zgrubiałą końcówkę. Na kazdy liść nałożyć farsz (około 2 stołowe łyżki) i zawijać w zgrabne gołąbki, tak aby farsz nie wyleciał.
6Uformowane gołąbki układamy do garnka lub naczynia żaroodpornego. Podlewamy 1/2 szklanki wody. Na wierzch kładziemy kilka płatków masła i całość przkrywamy pokrywką. Dusimy w piekarniku lub na kuchence około 1 godziny.
7Gotowe gołąbki podajemy jako samodzielne danie polane dowolnym sosem.
Porcja dla:
20 osób