Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Sprytny przepis na świąteczno-wiosenne przyrządzenie jajek. Zielony kolor rozweseli każdy stół. Doskonałe także na śniadanie wielkanocne.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 5 listków bazyli świeżej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przeciąć na pół. Wyjąć delikatnie żółtka.

2Szczypior, bazylię i koperek drobno posiekać.

3Żółtka rozetrzeć, dodać 2 łyżki majonezu i łyżeczkę jogurtu, sól, pieprz i 2/3 porcji zieleniny. Wymieszać.

4Uzyskaną masę nałożyć do białek.

5Łyżeczkę majonezu zmieszać z 2 łyżeczkami masła, dodać koperek i obtaczać w tym spody faszerowanych jajek.

Porcja dla:

6 osób