Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
86420 min.

Przepis na ogórki kiszone można modyfikować: nie każdy lubi dodawać chrzan, czy liście wiśni, ale w mojej rodzinie zawsze tak się kisi i wychodzą pyszne, twarde i kwaśne!

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (małych)
  • 1 główka czosnku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 pęczek kopru do kiszenia ogórków (łodygi i kwiaty)
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 10 liści wiśni
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

1Ogórki umyć, a najlepiej zostawić na jakiś czas w misce (lub w zlewie) z zimną wodą.

2Przygotować ok. 5 słoików: umyć i wyparzyć, także nakrętki.

3W garnku zagotować 3 litry wody i dodać do niej 3 kopiate łyżki soli.

4Do każdego słoika dodać ok. 1/4 łyżeczki nasion gorczycy, 2 ząbki czosnku, ułożyć na dnie trochę gałązek i kwiat kopru, dodać kawałeczek chrzanu i po 2 liście wiśni.

5Następnie w słoikach układać ogórki (muszą być dość ciasno upchane).

6Zalać ogórki w słoikach gorącą zalewą starając się, aby wszystkie ogórki były nią przykryte. Na wierzch dodać jeszcze kopru tyle, ile się da.

7Zakręcić ogórki i odstawić w ciemne miejsce, najlepiej na szmatce, bo możliwe, że będzie z nich wyciekać zalewa, kiedy będą pracować. Nie należy się martwić jeśli tak się będzie działo, słoiki będą wtedy syczeć i bulgotać – a to jest oznaka fermentacji – i to nam chodzi!

Porcja dla:

5 osób