20 min.
86420 min.
Przepis na ogórki kiszone można modyfikować: nie każdy lubi dodawać chrzan, czy liście wiśni, ale w mojej rodzinie zawsze tak się kisi i wychodzą pyszne, twarde i kwaśne!
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (małych)
- 1 główka czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- 1 pęczek kopru do kiszenia ogórków (łodygi i kwiaty)
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 10 liści wiśni
- 3 łyżki soli
Przygotowanie:
1Ogórki umyć, a najlepiej zostawić na jakiś czas w misce (lub w zlewie) z zimną wodą.
2Przygotować ok. 5 słoików: umyć i wyparzyć, także nakrętki.
3W garnku zagotować 3 litry wody i dodać do niej 3 kopiate łyżki soli.
4Do każdego słoika dodać ok. 1/4 łyżeczki nasion gorczycy, 2 ząbki czosnku, ułożyć na dnie trochę gałązek i kwiat kopru, dodać kawałeczek chrzanu i po 2 liście wiśni.
5Następnie w słoikach układać ogórki (muszą być dość ciasno upchane).
6Zalać ogórki w słoikach gorącą zalewą starając się, aby wszystkie ogórki były nią przykryte. Na wierzch dodać jeszcze kopru tyle, ile się da.
7Zakręcić ogórki i odstawić w ciemne miejsce, najlepiej na szmatce, bo możliwe, że będzie z nich wyciekać zalewa, kiedy będą pracować. Nie należy się martwić jeśli tak się będzie działo, słoiki będą wtedy syczeć i bulgotać – a to jest oznaka fermentacji – i to nam chodzi!
Porcja dla:
5 osób