Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Młode ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem gotowane na parze. Nawet miłośnik smażonych ziemniaczków im się nie oprze – a jakaż to zdrowa alternatywa!
Składniki:
- 6 młodych ziemniaczków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty praską
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w talarki. W misce wymieszać z tymiankiem i czosnkiem. Nie solić!
2Ułożyć w garnku do gotowania na parze. (Jeśli używamy zwykłego garnka ze specjalną przystawką musimy poczekać aż woda zacznie się gotować i dopiero wtedy ustawić nad nią ziemniaki.) Gotować przez 15 minut.
3Długość czasu gotowania zależy od grubości talarków.
4Po ugotowaniu posolić do smaku.
Porcja dla:
2 osób