Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Młode ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem gotowane na parze. Nawet miłośnik smażonych ziemniaczków im się nie oprze – a jakaż to zdrowa alternatywa!

Składniki:

  • 6 młodych ziemniaczków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty praską
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w talarki. W misce wymieszać z tymiankiem i czosnkiem. Nie solić!

2Ułożyć w garnku do gotowania na parze. (Jeśli używamy zwykłego garnka ze specjalną przystawką musimy poczekać aż woda zacznie się gotować i dopiero wtedy ustawić nad nią ziemniaki.) Gotować przez 15 minut.

3Długość czasu gotowania zależy od grubości talarków.

4Po ugotowaniu posolić do smaku.

Porcja dla:

2 osób