20 min.
15 min.
35 min.
Fantastyczny przepis na aromatyczny mostek jagnięcy. Najpierw lekko podsmażony, a następnie upieczony i podany z pysznym sosem z kolendry i mięty. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 1,5 łyżki nasion kolendry
- 1,5 łyżki kminku
- 1,5 łyżki kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 mostek jagnięcy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Suchą patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić kolendrę, kminek, kumin i pieprz, i prażyć, aż zaczną uwalniać aromat. Utłuc dość grubo w moździeżu.
3Nałożyć przyprawy na mostek z obu stroni uklepać, tworząc panierkę. Oprószyć solą i pieprzem.
4Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć mostek (tłuszczem do dołu), aż się przyrumieni. Odwrócić i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec przez 8 minut (lub dłużej jesli mięso ma być lepiej wypieczone). Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie kroić na porcje.
5W międzyczasie przygotować sos. Do blendera wlać nektar z agawy lub miód, ocet, sok wyciśnięty z limonki, dodać czosnek, kolendrę i miętę, zmiksować. Stale miksując stopniowo dodawać oliwę, aż do uzyskania jednolitego sosu.
6Jagnięcinę polać sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób