Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
240 min.
Całkowity czas:
250 min.

Wspaniały domowy przepis na suszone pomidory. Pyszne jako dodatek do pizzy, kanapek i sosów. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 główka czosnku
  • sól gruboziarnista i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 stopni C.

2Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Zazwyczaj wyjmuje się pestki, ale ja tego nie robię, bo wolę pomidory z pestkami.

3Ułożyć na blaszce, skórką do dołu. Posypać ziołami i solą. Z czosnku odciąć górną część tak, aby ząbki były odkryte i położyć obok pomidorów.

4Piec przez 4 godziny, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić pomidory w środku do całkowitego ostygnięcia.

5Przełożyć do słoika, wycisnąć do środka upieczony czosnek, zalać oliwą i zakręcić.

Porcja dla:

8 osób