20 min.
60 min.
80 min.
Pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem z tuńczyka i kukurydzy wymieszanych z majonezem i śmietaną. Pyszne na lunch, kolację, albo na lekki obiad.
Składniki:
- 4 duże mączyste ziemniaki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.
2Przygotować nadzienie. Odsączyć tuńczyka z zalewy i rozdrobnić widelcem. Przepłukać kukurydzę pod bieżącą wodą na sicie i odsączyć. Wymieszać w misce majonez ze śmietaną. Dodać tuńczyka i kukurydzę, całość dobrze wymieszać. Przyprawić solą oraz pieprzem, przykryć miskę i odstawić.
3Ostudzić nieco ziemniaki, następnie naciąć pionowo każdego ziemniaka od góry i powiększyć nacięcie palcami. Włożyć przygotowane nadzienie do kieszonek i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób