Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
280 min.

Fantastyczny sposób na łososia z grilla, pieczonego nie bezpośrednio na ruszcie, ale na desce cedrowej. Przyjaciel rodziny zaimponował nam, serwując tak przyrządzoną rybę pewnego pięknego popołudnia. Niesamowicie aromatyczna uczta!

Składniki:

  • 1 deska cedrowa
  • 600 g filetu z łososia ze skórą
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 gałązki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 cytryna, pokrojona na plasterki

Przygotowanie:

1Deskę namoczyć w wodzie na co najmniej 4 godziny (najlepiej poprzedniego dnia).

2W miseczce wymieszać oliwę z cukrem, posmarować łososia, ułożyć na nim plasterki cytryny, gałązki koperku i oprószyć pieprzem.

3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Deskę położyć na grillu i ogrzać przez 5-6 minut, następnie odwrócić na drugą stronę. Posmarować lekko oliwą i położyć łososia, skórą do dołu. Przykryć pokrywę i grillować przez 20-30 minut (zależy od grubości fileta).

Porcja dla:

4 osób