Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Szybki i prosty przepis na danie z bakłażana, które można podawać jako przystawkę lub dodatek do dań.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

1W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć bakłażana przez kilka minut. Dodać pomidory i smażyć na małym ogniu przez 20 minut.

2W międzyczasie na oddzielnej patelni usmażyć cebulę i marchewkę. Dodać przecier, ocet, sól i cukier. Smażyć przez kilka minut.

3Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładko. Dodać czosnek i orzechy, zmiksować, aż składniki się połączą.

Porcja dla:

10 osób