Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Szybki i prosty przepis na danie z bakłażana, które można podawać jako przystawkę lub dodatek do dań.
Składniki:
- 5 łyżek oleju
- 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
1W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć bakłażana przez kilka minut. Dodać pomidory i smażyć na małym ogniu przez 20 minut.
2W międzyczasie na oddzielnej patelni usmażyć cebulę i marchewkę. Dodać przecier, ocet, sól i cukier. Smażyć przez kilka minut.
3Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładko. Dodać czosnek i orzechy, zmiksować, aż składniki się połączą.
Porcja dla:
10 osób