Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Bakłażan to jedno z tych warzyw, które nigdy mi się nie nudzi. Ten przepis to moja najnowsza wariacja na jego temat. Nie wszyscy lubią kozi ser, więc na połowie bakłażana można położyć mozzarellę. Polecam!

Składniki:

  • 1 duży bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 dojrzałe pomidory, sparzone, obrane i posiekane

Przygotowanie:

1Bakłażana oprószyć solą i odstawić na 20 minut.

2W tym czasie, na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilę. Dodać pomidory i smażyć, aż rozpadną sie na sos (można rozdusić je drewnianą łyżką). Dodać miętę i oregano, i smażyć przez 10 minut.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.

4Bakłażana opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Duże prostokątne naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć plastry bakłażana. Piec przez 5 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut.

5Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 190 stopni C.

6Na podpieczonego bakłażana ułożyć mieszankę pomidorową, a na wierzch układać plasterki sera koziego lub mozzarelli. Piec przez 15 minut, aż bakłażan będzie miękki, a ser się roztopi. Udekorować bazylią i podawać jako dodatek do mięs lub przystawkę.

Porcja dla:

4 osób