Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
155 min.

Mini pizze z ciastem z oregano, a na wierzchu mieszanka pomidorów, kaparów, papryczki chili i karczochów z roztopionym serem gorgonzola. Można podać na imprezę, albo po prostu na lunch lub kolację.

Składniki:

  • 450 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 opakowanie (7 g) aktywnych suchych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

1Ciasto Do dużej miski przesiać mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Dodać oregano i drożdże i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie i wlać w nie wodę. Stopniowo dodawać mąkę do wody, mieszając, aż powstanie miękkie ciasto. Jeśli będzie za suche – dodać więcej wody; jeśli będzie zbytnio kleić się do rąk – dodać więcej mąki.

2Wyłożyć ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć je z powrotem do miski, przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło (ma podwoić swoją objętość).

3Wierzch W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotować wierzch. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zmiękną. Dodać pomidory i chili i wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos bardzo zgęstnieje.

4Zdjąć rondel z ognia, dodać oliwki i kapary, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić aby sos ostygł.

5Przygotowanie pizzerek Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię oprószoną mąką i ugnieść kilka razy pięścią (aby pozbyć się pęcherzyków powietrza). Bardzo lekko wyrobić, a następnie podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulkę, a następnie każdą kulkę rozwałkować (lub ugnieść ręką) tak, aby utworzyła koło o średnicy ok. 12 cm. Kółka z ciasta ułożyć na blaszkach lekko wysmarowanych tłuszczem w niewielkiej odległości od siebie.

6Na każdym kółku z ciasta rozsmarować sos, pozostawiając ok. 5 mm marginesu od brzegu. Na sosie ułożyć karczochy, a następnie posypać je gorgonzolą. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze trochę urosło.

7Rozgrzać piekarnik do 230°C.

8Piec pizzerki przez 15 minut, aż brzegi ciasta się lekko przyrumienią, a ser się stopi. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

6 osób