Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Każdy ma swój ulubiony sposób na bigos i chociaż składniki są mniej więcej te same, to proporcje w każdym domu są różne. Najlepiej wypróbować kilka wariantów i wybrać swój ulubiony.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wędzonych kości od schabu lub żeberek
  • 300 g boczku
  • 300 g karkówki
  • 300 g wołowiny
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 1 garść suszonych grzybów

Przygotowanie:

1Przygotować wywar z wędzonych kości: zalać je w dużym garnku zimną wodą, a następnie gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjąć kości i obrać mięso. Odstawić mięso na później. Wywar przecedzić, aby pozbyć się resztek z kości.

2Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić.

3Śliwki namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić.

4Kapustę przepłukać, by nie była zbyt kwaśna i odcisnąć z wody, a następnie posiekać. Zalać kapustę wywarem i postawić na średnim ogniu.

5Kiedy kapusta się gotuje, pokroić mięsa w kostkę i przesmażyć na patelni, dodając pokrojoną cebulę i wędlinę. Dusić wszystko do miękkości.

6Zawartość patelni dodać do kapusty, dodać mięso obrane od kości, a następnie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, jałowiec, tymianek i pieprz.

7Namoczone suszone grzyby postawić na średnim gazie i gotować przez kilka minut. Odcedzić, pokroić i dodać do bigosu. Wywar z grzybów zachować do podlewania bigosu.

8Odcedzić śliwki i także dodać je do bigosu. Można je pokroić, jeśli są duże.

9Gdy kapusta będzie miękka, dodać przecier pomidorowy i wymieszać całość. Jeśli jest to konieczne, można doprawić bigos solą.

Porcja dla:

6 osób