20 min.
120 min.
140 min.
Każdy ma swój ulubiony sposób na bigos i chociaż składniki są mniej więcej te same, to proporcje w każdym domu są różne. Najlepiej wypróbować kilka wariantów i wybrać swój ulubiony.
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 500 g wędzonych kości od schabu lub żeberek
- 300 g boczku
- 300 g karkówki
- 300 g wołowiny
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 2 cebule
- 1 garść suszonych grzybów
Przygotowanie:
1Przygotować wywar z wędzonych kości: zalać je w dużym garnku zimną wodą, a następnie gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjąć kości i obrać mięso. Odstawić mięso na później. Wywar przecedzić, aby pozbyć się resztek z kości.
2Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić.
3Śliwki namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić.
4Kapustę przepłukać, by nie była zbyt kwaśna i odcisnąć z wody, a następnie posiekać. Zalać kapustę wywarem i postawić na średnim ogniu.
5Kiedy kapusta się gotuje, pokroić mięsa w kostkę i przesmażyć na patelni, dodając pokrojoną cebulę i wędlinę. Dusić wszystko do miękkości.
6Zawartość patelni dodać do kapusty, dodać mięso obrane od kości, a następnie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, jałowiec, tymianek i pieprz.
7Namoczone suszone grzyby postawić na średnim gazie i gotować przez kilka minut. Odcedzić, pokroić i dodać do bigosu. Wywar z grzybów zachować do podlewania bigosu.
8Odcedzić śliwki i także dodać je do bigosu. Można je pokroić, jeśli są duże.
9Gdy kapusta będzie miękka, dodać przecier pomidorowy i wymieszać całość. Jeśli jest to konieczne, można doprawić bigos solą.
Porcja dla:
6 osób