Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny smażony ryż z kurczakiem. Zamiast kurczaka można użyć wieprzowinę, boczek, albo owoce morza – znakomity jest z kalmarami i krewetkami.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 2 zielone papryczki chilli (lub czuszki), drobno pokrojone
  • 450 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w drobną kostkę
  • 400 g (2 szklanki) ugotowanego ryżu jaśminowego, ostudzonego
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w woku lub w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodać chili i kurczaka i smażyć, aż będzie dobrze usmażone.

2Do gotowego kurczaka dodać ryż, cukier, sos rybny i sos sojowy. Podsmażać nadal na średnim ogniu, mieszając delikatnie. Gdy ryż dobrze się zagrzeje i równomiernie wymiesza z pozostałymi składnikami, dodać dymkę, bazylię i kolendrę i smażyć jeszcze 1 minutę. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób