15 min.
15 min.
30 min.
Biriani to indyjski i południowoazjatycki pilaw z aromatycznymi przyprawami. Danie jest pyszne i oryginalne, a jego przyrządzenie zajmuje zdumiewająco niewiele czasu.
Składniki:
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
- 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
- 15 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka kolendry
Przygotowanie:
1Odcedzić pomidory na sicie nad naczyniem ze szkła żaroodpornego z podziałką. Odstawić. W oddzielnym garnku zagotować wodę.
2Rozgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, papryczkę chili i imbir, smażyć mieszając 3 minuty. Mieszając dodać kmin rzymski, kolendrę, kurkumę i gałkę muszkatołową, smażyć mieszając jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie.
3Dodać ryż i odcedzone pomidory, wymieszać. Dolać do zachowanej zalewy z pomidorów tyle wrzątku, aby całkowita objętość płynu wynosiła 450 ml. Mieszając dolać ten płyn do naczynia z ryżem i dodatkami, dodać szczyptę cukru i zagotować.
4Zmniejszyć ogień, przykryć szczelnie naczynie i pozostawić na ogniu, aż ryż będzie miękki, a cały płyn zostanie wchłonięty. Nie podnosić przez ten czas pokrywki — powinno to zająć 10-12 minut.
5Mieszając dodać szpinak, wrzucając liście do naczynia partiami i czekając, aż się zwiną. Kiedy cały szpinak znajdzie się już w naczyniu, ułożyć na wierzchu krewetki, ponownie przykryć i jeszcze zmniejszyć ogień. Gotować 2 minuty, wyłączyć gaz i jeszcze przez minutę nie podnosić pokrywki, aż szpinak i krewetki będą gotowe. Dopiero potem ostrożnie przemieszać widelcem i podawać.
Porcja dla:
4 osób