Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny sposób na zakamuflowanie warzyw na obiad dla małych niejadków. Brokuły zanurzone w cieście naleśnikowym usmażone na złoto.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka łyżek mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Zagotować osoloną wodę i wrzucić brokuły. Gotować przez 3 minuty, przelać zimną wodą i odcedzić.

2W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem i mąką na jednolite ciasto o konsystencji śmietany.

3Różyczki brokułów obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

4 osób