Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Oboje z mężem uwielbiamy brukselkę i zwykle gotujemy ją po prostu na parze i podajemy polaną masłem.
Składniki:
- 350 g brukselki, umytej, obranej z ciemnych listków, pokrojonej na połówki
- 225 g pieczarek
- 5 łyżek masła
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
1Brukselkę gotować w garnku w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, aż będzie miękka. Odcedzić na durszlaku, usuwając tyle wody, ile tylko się da. Odstawić.
2Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać grzyby i podsmażać, mieszając, aż się lekko zrumienią. Wymieszać brukselkę z pieczarkami, posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. Podawać.
Porcja dla:
6 osób