Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Oboje z mężem uwielbiamy brukselkę i zwykle gotujemy ją po prostu na parze i podajemy polaną masłem.

Składniki:

  • 350 g brukselki, umytej, obranej z ciemnych listków, pokrojonej na połówki
  • 225 g pieczarek
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

Przygotowanie:

1Brukselkę gotować w garnku w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, aż będzie miękka. Odcedzić na durszlaku, usuwając tyle wody, ile tylko się da. Odstawić.

2Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać grzyby i podsmażać, mieszając, aż się lekko zrumienią. Wymieszać brukselkę z pieczarkami, posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. Podawać.

Porcja dla:

6 osób