Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
17 min.

Najprostsze dania bywają najlepsze! Kilka odpowiednio dobranych składników sprawia, że “grzanka z dodatkami” staje się wykwintnym przysmakiem. Oto metoda na smaczny lekki lunch w czasie trwania sezonu na szparagi.

Składniki:

  • 200 g szparagów, przekrojonych na pół
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pomidorków koktajlowych cherry
  • 1 ciabatta, pokrojona skośnie na 12 kromek
  • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
  • 50 g rukoli
  • 75 g szynki parmeńskiej — plasterki porwane na małe kawałeczki
  • 25 g wiórków parmezanu

Przygotowanie:

1Rozgrzać żeliwną grillową patelnię do smażenia. Posmarować szparagi 1 łyżkąoliwy i przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie ułożyć na patelni razem z pomidorkami cherry. Smażyć około 8 minut, kilka razy obracając, aż zmiękną i mocno się zrumienią. Zdjąć z patelni i odstawić tak, aby nie stygły (można też opiec warzywa pod opiekaczem lub na ruszcie).

2Kromki ciabatty opiec na tej samej patelni, z obu stron. Każdą grzankę natrzeć z jednej strony przeciętym ząbkiem czosnku, a następnie ułożyć na dużym półmisku.

3Ułożyć na grzankach liście rukoli, szparagi i szynkę parmeńską. Skropić resztą oliwy, posypać wiórkami parmezanu i przybrać pomidorkami cherry.

Porcja dla:

4 osób