05 min.
12 min.
17 min.
Najprostsze dania bywają najlepsze! Kilka odpowiednio dobranych składników sprawia, że “grzanka z dodatkami” staje się wykwintnym przysmakiem. Oto metoda na smaczny lekki lunch w czasie trwania sezonu na szparagi.
Składniki:
- 200 g szparagów, przekrojonych na pół
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g pomidorków koktajlowych cherry
- 1 ciabatta, pokrojona skośnie na 12 kromek
- 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
- 50 g rukoli
- 75 g szynki parmeńskiej — plasterki porwane na małe kawałeczki
- 25 g wiórków parmezanu
Przygotowanie:
1Rozgrzać żeliwną grillową patelnię do smażenia. Posmarować szparagi 1 łyżkąoliwy i przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie ułożyć na patelni razem z pomidorkami cherry. Smażyć około 8 minut, kilka razy obracając, aż zmiękną i mocno się zrumienią. Zdjąć z patelni i odstawić tak, aby nie stygły (można też opiec warzywa pod opiekaczem lub na ruszcie).
2Kromki ciabatty opiec na tej samej patelni, z obu stron. Każdą grzankę natrzeć z jednej strony przeciętym ząbkiem czosnku, a następnie ułożyć na dużym półmisku.
3Ułożyć na grzankach liście rukoli, szparagi i szynkę parmeńską. Skropić resztą oliwy, posypać wiórkami parmezanu i przybrać pomidorkami cherry.
Porcja dla:
4 osób