15 min.
15 min.
30 min.
Czekoladowe naleśniki można usmażyć kilka dni wcześniej, a tuż przed podaniem przygotować dodatki. Doskonałe na niespodziankę walentynkową!
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
- 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
- 6 łyżeczek białego cukru
- 1/3 łyżki masła lub margaryny
- 30 ml koniaku
- 1 opakowanie (110 g) kremu czekoladowego w proszku
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3 szklanki (700 ml) śmietany tortowej
Przygotowanie:
1Ciasto na naleśniki W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem, wodą, mąką, cukrem 1 łyżeczką masła i koniakiem.
2Krem Zmiksować krem czekoladowy z kawą i bitą śmietaną, aby powstała gęsta masa.
3Sos W małym rondelku podgrzewać czekoladę z masłem, mlekiem skondensowanym i cukrem pudrem, aż czekolada się stopi, a masa będzie stosunkowo gęsta.
4Naleśniki Mocno rozgrzać niewielką patelnię. Nakładać na nią niewielką ilość ciasta i zakręcić patelnią, aby się po niej równomiernie rozlało. Gdy naleśnik się lekko przyrumieni, odwrócić go na drugą stronę i podsmażać przez kilka sekund. Pierwszy naleśnik pewnie się nie uda, ale pozostałe już na pewno wyjdą świetnie. Układać usmażone naleśniki na stosiku, aby ostygły.
5Nakładać krem czekoladowy na środek każdego naleśnika i zwijać go w rulonik. Polewać sosem i podawać.
Porcja dla:
7 osób