20 min.
45 min.
185 min.
Jest to przepis na włoski pieróg z wykorzystaniem automatu do chleba. Ciasto można podzielić na połowę i zrobić z niego dwa calzoni normalnej wielkości. W naszym domu napełniamy je wszelkimi możliwymi farszami. Są pyszne!
Składniki:
- 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
- 1 łyżeczka soli
- 400 g (3 szklanki) mąki chlebowej
- 1 łyżeczka mleka w proszku
- 1,5 łyżki cukru
Przygotowanie:
1Wodę, sól, mąkę, mleko w proszku, cukier i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić funkcję wyrabiania ciasta.
2Po zakończeniu cyklu wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt wielkości około 25×45 cm i przenieść na blachę posmarowaną tłuszczem. W małej misce wymieszać kawałki kiełbasy z serem. Na środku ciasta nałożyć przez całą długość szeroki pas pomidorowego sosu, a na to położyć nadzienie z kiełbasy i sera. Ciasto po obu stronach nadzienia ponacinać po skosie w paski o szerokości około 3,5 cm, zaczynając w odległości 1 cm od nadzienia. Następnie poprzekładać paski ponad nadzieniem splatając jak warkocz i uszczelnić, smarując lekko wodą. Po wierzchu rozprowadzić pędzelkiem roztopione masło.
3Piec w temperaturze 175°C przez 35 do 45 minut.
Porcja dla:
1 osoby