Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
185 min.

Jest to przepis na włoski pieróg z wykorzystaniem automatu do chleba. Ciasto można podzielić na połowę i zrobić z niego dwa calzoni normalnej wielkości. W naszym domu napełniamy je wszelkimi możliwymi farszami. Są pyszne!

Składniki:

  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g (3 szklanki) mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka mleka w proszku
  • 1,5 łyżki cukru

Przygotowanie:

1Wodę, sól, mąkę, mleko w proszku, cukier i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić funkcję wyrabiania ciasta.

2Po zakończeniu cyklu wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt wielkości około 25×45 cm i przenieść na blachę posmarowaną tłuszczem. W małej misce wymieszać kawałki kiełbasy z serem. Na środku ciasta nałożyć przez całą długość szeroki pas pomidorowego sosu, a na to położyć nadzienie z kiełbasy i sera. Ciasto po obu stronach nadzienia ponacinać po skosie w paski o szerokości około 3,5 cm, zaczynając w odległości 1 cm od nadzienia. Następnie poprzekładać paski ponad nadzieniem splatając jak warkocz i uszczelnić, smarując lekko wodą. Po wierzchu rozprowadzić pędzelkiem roztopione masło.

3Piec w temperaturze 175°C przez 35 do 45 minut.

Porcja dla:

1 osoby