Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Koreczki na ciemnym chlebie, z awokado, wędzonym łososiem i ogórkiem. To takie mini-kanapeczki, które nabijam na wykałaczki, żeby było je łatwiej zjeść na jeden kęs.

Składniki:

  • kilka kromek ciemnego chleba
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ogórek
  • koperek, posiekany
  • 1/2 słoiczka oliwek
  • wykałaczki

Przygotowanie:

1Kromki chleba pokroić na małe kwadraciki (usuwając skórkę).

2Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ wydłubać do miski. Rozgnieść widelcem i dodać sok z cytryny, aby nie ściemniało.

3Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.

4Kawałeczki chleba posmarować awokado, nałożyć po kawałku łososia, udekorować koperkiem. Nabić na wykałaczkę plasterek ogórka i uformować jak żagiel. Wbić w kanapeczkę i na końcu na wykałaczkę nabić oliwkę.

Porcja dla:

6 osób