Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
185 min.

Ten chleb znakomicie smakuje jako dodatek do pożywnej zupy lub po prostu z serem i warzywami, jako kanapka. W ten sam sposób można przyrządzić chleb orzechowy. Zamiast ziaren i pestek używa się wtedy posiekanych orzechów.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej i jeszcze trochę do posypania blatu
  • 100 g mąki gryczanej
  • 75 g grubej kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży

Przygotowanie:

1Zmieszać w misce wszystkie rodzaje mąki z kaszą kukurydzianą, solą, drożdżami i cukrem.

2Wymieszać w filiżance ziarna słonecznika z pestkami dyni i siemieniem lnianym, odłożyć 1 łyżkę, a resztę dodać do zawartości miski.

3Zrobić wgłębienie na środku mieszaniny. Wlać olej i 400 ml letniej wody. Całość zmiksować, ciasto powinno być lepkie. Jeśli będzie zbyt suche, należy dodać jeszcze 50 ml letniej wody.

4Stolnicę posypać mąką. Przełożyć na nią ciasto i zagniatać energicznie przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Wtedy uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Objętość ciasta powinna się podwoić.

5Znów przełożyć ciasto na stolnicę i zagniatać. Potem uformować bochenek o średnicy 20 cm. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i położyć na niej bochenek. Oprószyć mąką, nakryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

6Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wierzch bochenka nakroić ostrym nożem na krzyż, a potem jeszcze raz na krzyż, tak by wzór wyznaczał osiem równych części. Powierzchnię chleba posmarować mlekiem i posypać odłożonymi ziarnami słonecznika, pestkami dyni i siemieniem lnianym.

7Piec przez 15 minut w gorącym piekarniku, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i nadal piec chleb przez 15–20 minut. Chleb jest upieczony, gdy opukiwany od spodu wydaje pusty odgłos.

Porcja dla:

12 osób