Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Kto by pomyślał, jak pyszny może być zwykły kalafior! Upieczony w wysokiej temperaturze, z chrupiącą skórką z parmezanu i bułki tartej, z rodzynkami – słodki i kolorowy. Prawdziwa niespodzianka.

Składniki:

  • 1 duży kalafior (ok. 700 g), podzielony na różyczki
  • 75 g rodzynek
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu, świeżo startego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dużą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, folię spryskać olejem w aerozolu. Gotować kalafiora na parze około 5 minut, aż lekko zmięknie (ale powinien pozostać dosyć jędrny).

2Wymieszać w dużym naczyniu rodzynki, bułkę tartą, parmezan, płatki migdałowe i oliwę z oliwek.

3Przełożyć kalafiora do przygotowanej formy do pieczenia i posypać mieszanką bułki tartej z parmezanem i dodatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. Skropić sokiem z cytryny i piec jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco albo w temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

4 osób