10 min.
30 min.
40 min.
Kto by pomyślał, jak pyszny może być zwykły kalafior! Upieczony w wysokiej temperaturze, z chrupiącą skórką z parmezanu i bułki tartej, z rodzynkami – słodki i kolorowy. Prawdziwa niespodzianka.
Składniki:
- 1 duży kalafior (ok. 700 g), podzielony na różyczki
- 75 g rodzynek
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki parmezanu, świeżo startego
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dużą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, folię spryskać olejem w aerozolu. Gotować kalafiora na parze około 5 minut, aż lekko zmięknie (ale powinien pozostać dosyć jędrny).
2Wymieszać w dużym naczyniu rodzynki, bułkę tartą, parmezan, płatki migdałowe i oliwę z oliwek.
3Przełożyć kalafiora do przygotowanej formy do pieczenia i posypać mieszanką bułki tartej z parmezanem i dodatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. Skropić sokiem z cytryny i piec jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco albo w temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
4 osób