15 min.
10 min.
25 min.
Oto przekąska wyśmienita na ciepło i na zimno – zapiekane kromki bagietki z kremowym purée z białej fasoli doprawionym czosnkiem i tymiankiem, udekorowane plasterkami pomidora i listkami rukoli.
Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 400 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 2 łyżki créme fraîche
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na małej patelni, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na słabym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
2Włożyć fasolę cannellini do miski i rozgnieść tłuczkiem lub widelcem. Zdjąć z ognia patelnię z cebulą i czosnkiem, dodać rozgniecioną fasolę, créme fraîche i tymianek. Doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Pozostawić na ciepłej patelni na czas przygotowywania grzanek.
3Mocno rozgrzać opiekacz. Odkroić i usunąć chrupiące piętki bagietki i pokroić ją na 22 kromki grubości około 1,5 cm, a następnie opiec z dwóch stron.
4Każdą grzankę grubo posmarować fasolowym purée, udekorować plastrem pomidora i rukolą albo listkami świeżych ziół.
Porcja dla:
22 osób