Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Oto przekąska wyśmienita na ciepło i na zimno – zapiekane kromki bagietki z kremowym purée z białej fasoli doprawionym czosnkiem i tymiankiem, udekorowane plasterkami pomidora i listkami rukoli.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 400 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 2 łyżki créme fraîche

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na małej patelni, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na słabym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.

2Włożyć fasolę cannellini do miski i rozgnieść tłuczkiem lub widelcem. Zdjąć z ognia patelnię z cebulą i czosnkiem, dodać rozgniecioną fasolę, créme fraîche i tymianek. Doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Pozostawić na ciepłej patelni na czas przygotowywania grzanek.

3Mocno rozgrzać opiekacz. Odkroić i usunąć chrupiące piętki bagietki i pokroić ją na 22 kromki grubości około 1,5 cm, a następnie opiec z dwóch stron.

4Każdą grzankę grubo posmarować fasolowym purée, udekorować plastrem pomidora i rukolą albo listkami świeżych ziół.

Porcja dla:

22 osób