Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Pyszny obiad z tygrysimi krewetkami w roli głównej, w pomidorowym sosie z dodatkiem białego wina i sera mozzarella.
Składniki:
- 1 opakowanie (250 g) makaronu spaghetti
- 500 g krewetek tygrysich
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 duża cebula, posiekana
- 5-6 ząbków czosnku, posiekanych
Przygotowanie:
1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.
2W woku rozgrzać olej, dodać krewetki i smażyć, podlewając winem przez około 15 minut.
3Dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut.
4Całość zalać sokiem pomidorowym, dodać mozzarellę, doprawić solą i pieprzem i gotować przez 20 minut, często mieszając.
5Do sosu dodać jogurt, wymieszać. Na końcu dodać makaron. Przekładać na talerze i podawać posypane parmezanem.
Porcja dla:
6 osób