Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszny obiad z tygrysimi krewetkami w roli głównej, w pomidorowym sosie z dodatkiem białego wina i sera mozzarella.

Składniki:

  • 1 opakowanie (250 g) makaronu spaghetti
  • 500 g krewetek tygrysich
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 5-6 ząbków czosnku, posiekanych

Przygotowanie:

1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.

2W woku rozgrzać olej, dodać krewetki i smażyć, podlewając winem przez około 15 minut.

3Dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut.

4Całość zalać sokiem pomidorowym, dodać mozzarellę, doprawić solą i pieprzem i gotować przez 20 minut, często mieszając.

5Do sosu dodać jogurt, wymieszać. Na końcu dodać makaron. Przekładać na talerze i podawać posypane parmezanem.

Porcja dla:

6 osób