Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Bardzo smaczny sos o kremowej konsystencji, który idealnie pasuje do szparagów. Szparagi gotuję na parze, następnie zalewam sosem i zapiekam do zrumienienia. Pycha!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g sera grojer, pokrojonego w kostkę
  • pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

1W rondelku stopić masło i wymieszać z mąką. Zdjąć z ognia, cały czas mieszając.

2Dodać mleko, postawić z powrotem na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

3Do sosu dodać gałkę, sok z cytryny i ser. Wymieszać i gotować, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób