Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Bardzo smaczny sos o kremowej konsystencji, który idealnie pasuje do szparagów. Szparagi gotuję na parze, następnie zalewam sosem i zapiekam do zrumienienia. Pycha!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sok z 1/2 cytryny
- 200 g sera grojer, pokrojonego w kostkę
- pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
1W rondelku stopić masło i wymieszać z mąką. Zdjąć z ognia, cały czas mieszając.
2Dodać mleko, postawić z powrotem na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
3Do sosu dodać gałkę, sok z cytryny i ser. Wymieszać i gotować, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób